01-5806-170 vocarna@vocarna.hr
Kelj mladi

Kelj mladi1 kilogram

Kelj je zeljasto, zeleno povrće koje pripada porodici kupusnjača (Brassica), u koju pripadaju i prokulice, kupus i cvjetača, koja je u zadnje vrijeme u središtu pozornosti zbog zdravstveno vrijednih fitokemikalija.
Ova je namirnica siromašna kalorijama: u 100 g ima samo 50 kcal / 209 kJ (od toga 3,3% proteina, 0,7% masti i 10% ugljikohidrata), ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Od minerala, izvrstan je izvor mangana (0,774 mg, što je 38,7 % od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor kalcija (135 mg, što je 13,5% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (1,7 mg, što je 12,1% od preporučenog dnevnog unosa) i magnezija (34 mg, što čini 11,3% od preporučenog dnevnog unosa).
Izvrstan je izvor vitamina C - u sirovom ga kelju ima nevjerojatnih 120 mg (200% od preporučenog dnevnog unosa), a u kuhanom čak 41 mg (68% od preporučenog dnevnog unosa), izvrstan je izvor vitamina K (817 μg, dakle, 817% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor vitamina B kompleksa, tiamina ima 0,11 mg (10% od preporučenog dnevnog unosa), a riboflavina 0,130 mg, što je 10% od preporučenog dnevnog unosa. Bogat je karotenoidima, beta karotena ima 9,3 mg, a luteina i zeaksantina 40 mg.

ZEMLJA : HRVATSKA

10,00 kn

Vezani proizvodi

Sastojci komorača su bjelančevine,ugljikohidrati i balastne tvari te vitamini i minerali
Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi 19 kcal / 79 kJ, od toga sadrži 3,7% ugljikohidrata, 1,8% proteina i 0,2% masti.

Blitva sadrži raznolike minerale, iako količine nisu u potpunosti značajne: bakar (0,18 mg), mangan (0,36 mg), fosfor (46 mg), magnezij (81 mg), kalij (379 mg), cink (0,36 mg ), željezo (1,8 mg), selen (0,9 mcg) i kalcij (51 mg). 

Od vitamina u nešto manjim količinama blitva sadrži vitamin C (30 mg), tiamin (0,04 mg), riboflavin (0,09 mg), niacin (0,4 mg), pantotenska kiselina (0,17 mcg), vitamin B6 (0,09 mg), folnu kiselinu (8,4 mcg), vitamin E (1,9 mg), vitamin K (830 mcg) vitamin A (306 mcg) i kolin (18 mg).

Blitva u 100 g sadrži 1,6 g dijetalnih vlakana, beta karotena 3,7 mg te luteina i zeaksantina 11mg.
Energetska vrijednost krumpira iznosi samo 86 kcal na 100 g