01-5806-170 vocarna@vocarna.hr
Poriluk mladi

Poriluk mladi 1 kilogram

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim srodnicima, ali nešto višeg sadržaja bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.

Sirovi poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6.

S obzirom da se kuhanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuhani poriluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.

ZEMLJA : HRVATSKA

15,00 kn

Vezani proizvodi

Sastojci komorača su bjelančevine,ugljikohidrati i balastne tvari te vitamini i minerali
Energetska vrijednost 100 g svježe blitve iznosi 19 kcal / 79 kJ, od toga sadrži 3,7% ugljikohidrata, 1,8% proteina i 0,2% masti.

Blitva sadrži raznolike minerale, iako količine nisu u potpunosti značajne: bakar (0,18 mg), mangan (0,36 mg), fosfor (46 mg), magnezij (81 mg), kalij (379 mg), cink (0,36 mg ), željezo (1,8 mg), selen (0,9 mcg) i kalcij (51 mg). 

Od vitamina u nešto manjim količinama blitva sadrži vitamin C (30 mg), tiamin (0,04 mg), riboflavin (0,09 mg), niacin (0,4 mg), pantotenska kiselina (0,17 mcg), vitamin B6 (0,09 mg), folnu kiselinu (8,4 mcg), vitamin E (1,9 mg), vitamin K (830 mcg) vitamin A (306 mcg) i kolin (18 mg).

Blitva u 100 g sadrži 1,6 g dijetalnih vlakana, beta karotena 3,7 mg te luteina i zeaksantina 11mg.
Energetska vrijednost krumpira iznosi samo 86 kcal na 100 g