01-5806-170 vocarna@vocarna.hr
Jagoda

Jagoda1 kilogram

Jagode su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Dobar su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba.

ZEMLJA : ITALIJA

TRENUTNO NEDOSTUPNO. kn

Vezani proizvodi

Pripisuju mu se mnoga medicinska svojstva, od otklanjanja malaksalosti, umora, anemije (slabokrvnosti), kao i antiupalna svojstva pri upalama unutarnjih organa. Plodovi sadržavaju značajan postotak voćnog šećera - 22%, bjelančevina 3,6% i masti 0,7%. Zatim sadrže vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), vitamin E. Vrlo je značajan i sadržaj mineralnih tvari, naročito kalija. Odlikuju se i bogatim sadržajem željeza, magnezija, fosfora i sumpora, u manjoj mjeri flavonide, tanine, voćne kiseline i pektine 25%. Sjeme šipka sadrži tragove vitamina C, dekstrin, vanilin, voćne kiseline i oko 9% ulja. U ulju dobivenom iz klice nalazi se 47 mg alfa i beta tokoferola (vitamina E) na 100 grama.
Plod kumquata je malen, narančaste boje s kiselkasto- slatkim okusom pulpe. Ovo je jedino južno voće čiji se plod jede cijeli, bez guljenja. Početni okus je kiseo i uzrokuje pojačano lučenje sline u ustima, ali nakon dužeg žvakanja i početnog šoka, kiselost se mijenja u slatkoću koja je daljnjim žvakanjem sve izražajnija.